Jdi na obsah Jdi na menu
 




Výsadba, hnojení a stříhání živého plotu
z tújí (thují)

 


Název a vlastnosti

  • dřevina odolná proti mrazu
  • má ráda lehkou až středně lehkou a vlkou půdu
  • snáší vápník (Ca) v půdě
  • sází se maximálně do 800 m nadmořské výšky
  • snáší slunce,polostín i stín
  • dorůstá výšky 15 až 20 metrů
  • lze sáset i samostatně a především do živých plotů 
     

Výsadba

  • doba výsadby je od března do listopadu (půda musí být rozmrzlá)
  • Sázíme po 33 cm (od prvního metru potřebujeme 4 Thuje, dále už jen 3 ks na metr).
  • Sazenice dáme do vyhloubené jamky, zalijeme vodou, nasypeme hlínu a umačkáme.
  • Sázíme tak hluboko, aby byl celý kořenový bal pod úrovní země. Nad zemí by měly být první výhonky.
  • Vhodné je záhon mulčovat kůrovkou, nebo trávou posečenou ze sekačky (udržuje vlhkost). Posečenou trávu ze záhonu na podzim vyberte, drží se tam hlodavci. Kůrovka se nechává.
  • Záhon udržujeme v čistotě a pravidelně zaléváme. 
     

Hnojení

  • Od května do srpna, provádíme každé tři týdny až měsíc. Například Konifer dle návodu. Dále NPK, Celerit - příprava koncentrátu: 

 

 2/3
 1/3
        

      VODA   

   HNOJIVO

 

 
 

  • Takto připravený koncentrát necháme za občasného zamíchání stát do druhého dne. Znovu důkladně promícháme, nabereme 1/2 litru koncentrátu a nalijeme do deseti-litrové konve s vodou a zaléváme. 

Pozor

  • nepoužívat nedostatečně rozložený kravský a koňský hnůj
  • hnojit naposledy v srpnu (rostlina musí odpočívat)
  • pozor na močení psů, stromek odumře (můžeme zmírnit okamžitou vydatnou zálivkou) 

Stříhání

  • Provádíme každý rok od května do konce srpna jedno stříhání.
  • Po zakořenění nové sazenice stříháme hned první rok - špičky, druhý rok také.
  • Třetí rok a další se již provádí střih z boku a zvrchu. 

 

Důležité

  • Zálivka, hnojení (květen až srpen), stříhání (do konce srpna)


 Pro zobrazení "Dvanáctera rad" rozklikni následující odkaz:

DVANÁCTERO RAD A POSTŘEHŮ (z praxe tvorby živých plotů)

 

 

 

DISKUZE:

 

Komentáře

Přehled komentářů

Thuje plot

(Jarča, 18. 4. 2011 20:01)

Dobrý den,potřebuju poradit jak mám ošetřit thuje,které začali reznout

Re: Thuje plot

(thuje-ziveploty@seznam.cz, 27. 4. 2011 14:12)

Dobrý den, je několik druhů rezavé barvy, u některých odstínů se nemusí jednat o nic vážného. Rezavění do běla znamená pravděpodobně úhyn, těžko ale posuzovat barvu a stav thuji,popřípadě příčinu jejich vzhledu, když thuje nevidime. Doporučujeme thuje nafotit a zaslat na: thuje-ziveploty@seznam.cz

Re: Re: Thuje plot

(fdfa, 26. 5. 2011 22:41)

fda

Thuje - plot

(Alex, 1. 4. 2011 10:11)

Dobrý den,
prosím Vás o radu. Potřebovala bych odělit náš pozemek před domem od sousedního a nevím přesně, jaký druh thuje použít. Zasadila jsem tam thuje asi před 15ti lety a výsledek je ten, že se moc rozrostly do šíře a když je zastřihujeme, tak začínají být "průhledné" a u země už nejsou vůbec zarostlé.
Ideální by byly thuje, které v dospělosti nemají moc velký průměr a jsou husté až k zemi - vyloženě takový sloup. Děkuji za radu a případné doporučení druhu rostliny.

Re: Thuje - plot

(thuje-ziveploty@seznam.cz, 11. 4. 2011 10:26)

Dobry den,

sloupovitemu tvaru odpovidaji nejvice tzv. Thuje Smaragdy {zde ma strom sirku az okolo metru, a strihaji se jen vrsky, z boku ne}. U vsech ostatnich vsak plati, ze tvar thuji {jejich sirku i vysku} si urcujete sami a to prave strihanim uz od sameho zacatku, kdy si thuje poridite a dale kazdorocni strihani jak stran tak i strihani vyrsku. Thuje si strihanim vytvarujete a dale i udrzujete dany tvar. Navic pokud zacnete stihat zavcas, pak si zajistite i hustotu ziveho polotu jiz od zeme bez mezer {to je dano samozrejme i vlivem intervalu vzdalenosti mezi jednotlivymi stromky>viz navod vyse a doporucene intervaly i strihani} Pokud jste je strihali az ted a to radikalne, je to pro thuje trochu sok a muze trvat i nejaky ten rok, nez zacne nove obrustat. Casem a strihanim se vsak i tento vas plot s velkymi mezerami da ovlivnit a zmenit.

Thuje - plot

(Alex, 11. 4. 2011 11:39)

Děkuji za odpověď, jen se ještě zeptám - šok asi prodělaly, ale obrůstají. Jed od země jsou právě řídké, opelíchané a nezelené. Je šance, že i u země ještě obrostou ? ... a když je radikálně obsříháme i po obvodě, také je šance, že se po čase zazelenají ?
Děkuji

Re: Thuje - plot

(thuje-ziveploty@seznam.cz, 27. 4. 2011 14:15)

Určitě zezelenají a obrostou, ale mezery zespod thují bohužel pravděpodobně zůstanou. Ty je důležité tvarovat již od samého začátku, pak se dá dohnat ledacos, ale mezery dole u kmenu bohužel ne.

thuje

(eleonora, 18. 4. 2011 21:25)

Dobry den,
pred 3-mi lety jsme vysazeli plot, cca 300 ks. Sazenicky byly tříleté. Rostlinam se bohuzel vubec nedari. Hnojili jsme, zalévali, ale bohužel thujky nerostou. Po zime byly polovicni nez pred zimou, stopy zvěře jsme ale celou zimu nevideli, nicmene to na okus zvěří vypada. Múžete poradit, co s nimi? Už jsme notně zoufala....děkuji.

Re: thuje

(thuje-ziveploty@seznam.cz, 19. 4. 2011 16:05)

Dobrý den,

okusování thují zvěřinou by u takto dospělých thují nemělo znamenat úhyn. Způsobuje zpomalení až zaražení růstu, a tedy i dlouhé čekání než se thuje vzpamatují a začnou znovu ale o to více obrůstat a houstnou do podoby i velmi pěkných hustých stromků. Chce to jen čas... Pokud ale vaše thuje nemáme možnost vidět, nemůžeme ani objektivně posoudit, zda váš problém je opravdu v okusování zvěřinou. Důvodů může být mnohem více, proč se vašim thujím nedaří. Kde jste thuje kupovali? Je důležité dát si pozor na prodejce a "skvěle" vypadající stromky, které tak vypadají jen proto, že jsou pěstované ve sklenících či dovezené z ciziny. Nejsou pak schopné se adaptovat dobře na naše podmínky. Mohou vydržet i pár let a pak uhynout. U větších stromků taklo pěstovaných v jiných podmínách je to o to horší (přizpůsobování se našim podmínkám). Nebudu jmenovat podniky, kde takto pěstované thuje a stromky prodavají, ale postačí rada: zahradnictví , kde jsou rostrliny pěstované u nás. Pokud chcete přijít na to, co je s vašimi stromky, zašlete nám jejich fotografie na: thuje-ziveploty@seznam.cz

thůje

(nadka.simkova, 4. 4. 2011 22:01)


Dobrý den
Prosím o radu.Chceme porazit přerostlé smrky a místo nich oddělit pozemek od sousedů thujemi.Těžko se nám podaří odstranit všechny kořeny od smrků a proto máme obavy,že se thujím nebude dařit.Navíc se nacházíme ve výšce700m/n.m.Děkuji za odpověď

Re: thůje

(thuje-ziveploty@seznam.cz, 11. 4. 2011 10:41)

Dobry den,

tyto podminky nejsou pro thuje privetive pouze z hlediska rychlosti jejich rustu. Ten muze byt znacne ovlivnen. Je proto potreba pocitat s tim, ze i thuje, kterym rikame tzv. rychlorostouci {druh>thuje occidentalis neboli Zerav Zapadni}, nebudou mit takove pristustky, jake by mely v jinych podminkach, nebot jsou utlacovany koreny jinych, byt nezivych stromu. Nadmorska vyska take ovlivni pouze rust. Vyhodou vsak je,ze vzhledem k tomu, ze thuje pestujeme take v o neco malo mensi nadmorske vysce a i nenarocne zemine, ze jsou thuje na tyto podminky zvykle, a nemelo by to tak zpusobit jejich uhynnost. Pouze rychlost rustu {ta je lepsi cim jsou lepsi podminky, nez ty, ve kterych jsou thuje pestovane a naopak thuje pestovane ve skvelych podminkach jako ve skleniku ci nekde v zahranici porostou v tech vasi o to hure}. Doporucuji proto i kdyz se vam koreny nepodari odstranit uplne, se jich presto zbavit co nejvice. Kazdy i o trochu vetsi prostor v zemi je pro thuji lepsi pro rychlejsi rust. Vyse zmineny druh thuje tzv.rychlerostouci je take jednim z nejmene narocnych a nejprizpusobivejsich a doporucujeme proto prave tento druh. I ve vasich podminach lze vytvorit zivy plot. Jen v delsim casovem rozpeti.

Živý plot

(Luděk, 9. 3. 2011 20:43)

Dobrý den. Jaký druh thuje byste mi doporučili na živý plot o výšce cca 2 metry ? Jak hodně vadí thujím blízkost frekventované silnice - vzdálenost cca 2,5m. A poslední otázka - jak jsou thuje náročné na kvalitu půdy? Děkuji za odpověď :)

Re: Živý plot

(thuje-ziveploty@seznam.cz, 14. 3. 2011 16:16)

Dobrý den,
thuje bychom vám doporučili podle toho, jaký typ živého plotu se vám líbí. Zda rovná stěna, nebo plot, kte jsou vidět jednotlivé stromky do tvaru kužele. Co se týká odolnosti je nejlepší asi základní odrůda, tedy Thuja occidentalis neboli Zerav západní. Není náročná na žádnou speciální půdu. Může ovlivnit sice rychlost jejího růstu, ale nic víc. Frekventované silnice mohnou thujím uškodit zejména v zimních měsících díky solení silnic. Sůl thujím vadí. Je proto nutné použít nějakou zábranu, aby na thuje nešla sůl do určité výšky (například metr). Použít můžete například nějakou plachtu. Výpary z aut, které ze silnice jdou po celý rok mohou růst thují například zpomalit nebo popřípadě lehce ovlivňovat nádech barvy ze strany u silnice. Řešení proto však až na ohrazení celistvým plotem není. Živé ploty často bývají, jak je vidět, i podél silnic a nemělo by to znamenat problém v takovém měřítku, že by vám měly thuje zajít.

tuje

(kolodnytska, 4. 3. 2011 15:14)

dobry den!prosim vas o radu.loni zakoupila tuje konifery a už pulka vysochla.co mam delat?predem dikuji

Re: tuje

(thuje-ziveploty@seznam.cz, 6. 3. 2011 12:56)

Dobrý den, máte dvě možnosti jak zjistit, zda thuje stále žijí. Zaprvé nám můžete zaslat fotografie thují (thuje-ziveploty@seznam.cz), abychom videli, zda jsou opravdu definitivne uschlé a popřípadě jaká je příčina (těch může být opravdu dost - hraboši okusující kořínky, očůravané thuje od pejsků, nevhodné zasazení blízko velkých stromů, kde thujkám stromy ubírají živiny apod). Druhou variantou je počkat alespoň do května a ověřit si stav thuje vyrýpnutím jedné z nich. Poté zkontrolovat její kořínky. Pokud jsou bíle (tedy mají bílé výhonky), pak se znovu vzpamatují a nejsou definitivně zašlé.